Schildpadvijver 2 - het ontwerp

11Aug

De vijver wordt dus gemaakt van HDPE. Dit is High Density Polyetheen een soort plastic gemaakt van aardolie. Het stevig maar wel flexibel en kan op vele manieren worden bewerkt.

Mijn ontwerp is gebaseerd op de behoeften van de Europese moerasschildpadden en de Moorse beekschildpadden. Beide hoeven niet een al te diepe vijver omdat het bodemscharrelaars zijn. Tevens zijn het niet zulke goede zwemmers als bijvoorbeeld trachemys soorten. Zoals ook aangegeven mogen de wanden niet stijl zijn en moet er voldoende ruimte zijn voor planten.

Het ontwerp

De basis van de vijver is een rechthoek van 330 X 115 X 45 cm. Inhoudelijke is dit ongeveer 1900 Liter. Dit zijn allemaal stijle wanden. Voor de schildpadden heb ik hier schotten laten inzetten. Deze lopen op van 10 cm tot 30 cm. Je kunt dit zien als speelse trappen. Deze schotten worden dan gevuld met zand waar zwerfkeien bovenop liggen. Hiermee is de mogelijkheid gecreeerd om ook in kouder water makkelijk naar boven te kunnen klimmen. Deze schotten staan links onderaan op de foto.

Uiteindelijk blijft er ongeveer 1300 liter zwemwater over voor de schildpadden.

Een zandbank

Volgens de literatuur zijn de Moorse beekschildpadden erg schichtig. Bij mij zitten ze al een aantal maanden in een grote kweekbak en is daar niets meer van te merken. Het voeren met een lepel heeft vruchten afgeworpen. Zelfs als ik naast de bak aan het werk ben, blijven ze rustig zitten. Verder is bekend dat ze bij gevaar in het zand wegkruipen. In de kweekbak is het zandeiland volledig ondergelopen door de vele regen. Hierdoor kwam een laag van 5 cm water op het zand. Het viel mij op dat ze hier altijd in vertoefen als ze niet aan het zonnen zijn. De rest van de bak was niet meer interessant voor ze.

Dit bracht mij op het idee van het maken van een zandbank die uit het water omhoog komt. Op de foto zie je een grote driekhoek. Deze driehoek is in de punt 39 cm hoog en aan de achterkant 44 cm hoog. Deze is grotendeels gevuld met zand. De bovenlaag is 10 cm speelzand. Dit blijft relatief goed bij elkaar als het nat is. Bij gevaar kunnen ze zich hier in ingraven en schuilen.

Regenwater

Een ondiepe vijver verliest relatief veel water. Dit komt door de zon en de wind. Je kunt dit steeds met kraanwater bijvullen, echter is dat ook duur. Nu heb ik de afvoer van de veranda doorgetrokken en deze in de vijver laten uitkomen. Hierdoor komt met elke regenbui nieuw water in de bak. Dit heeft enkele voordelen. De vijver wordt nu met elke regenbui bijgevuld. Regenwater is wat zuur. Voor schildpadden is dit geen probleem, voor vissen kan dit wel een probleem zijn. Tegen algen werkt dit wel weer goed. Wel zal de toekomst uitwijzen of de planten hier goed mee om kunnen gaan. Doordat regenwater zachter is zal de Ph waarde dalen waardoor planten wellicht minder goed gaan groeien. Het gevolg hiervan is minder zuurstof in het water wat wel weer leidt tot meer algen.

Ik heb de buizen niet vastgelijmd waardoor ik de buis kan draaien en alsnog het regenwater in een afvoerput kan laten lopen.

In de rechter achterhoek is een overloop gemaakt. Een teveel aan regenwater wordt nu afgevoerd. Hierdoor krijg je ook periodiek een kleine mate van verversing van je vijverwater.

Stevigheid

Op aanraden van de maker zijn er toch buizen om de bak heengekomen. Mijn gedachte gang was dat het water de bak naar buiten drukt en het zand de bak naar binnen. Dit klopt ook wel. Echter is werkt HDPE ook en door warmte kan de bak naar binnen trekken. Zand vult die ruimte op en zo wordt de bak wat kleiner. De buizen houden dit tegen. Tevens helpt het ook met de stevigheid voor het zand op het naast gelegen terras.

De buizen zitten in ribben die rondom aan de bak zijn gelast.

Ook bij deze bak is het belangrijk een stevige ondergrond te maken. HDPE is enigzins soepel en de bak kan ongelijk wegzakken zonder stevig ondergrond. Zelf heb ik ruim 5 cm geel zand gebruikt en dit waterpas gemaakt.

Deze bak met schotten met doorvoer en buizen koste eur 1020,00. De bak is volgens ontwerp gemaakt. Vergelijkbare kant-en-klare HDPE bakken (zonder schotten) zijn vaak niet eens goedkoper.

In het volgende deel ga ik het plaatsen en de afwerking behandelen.