Dit soort schildpad kan praten

25Jul

Welk geluid maakt een schildpad? In eerste instantie zou je dit een vreemde vraag vinden. Schildpadden maken helemaal geen geluid? In feite doen ze dat wel. Wetenschappers ontdekten onlangs dat een soort zoetwaterschildpad, de Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad niet alleen vocaliseert, maar ook in complexe sociale interacties met andere schildpadden heeft.

Een plastronomische ontdekking

Twintig jaar geleden was de algemene gedachtengang dat schildpadden doof en dom waren. Maar dankzij het werk van onderzoekers zoals Richard Vogt, die het grootste deel van zijn carrière bezig is met het bestuderen van reusachtige Zuid-Amerikaanse rivierschildpadden, veranderde de heersende wetenschappelijke opvatting. Wetenschappers kwamen erachter dat alle soorten schildpadden lawaai kunnen maken en geluiden kunnen horen.

Vogt en zijn collega's ontdekten dat reusachtige Zuid-Amerikaanse rivierschildpadden kunnen "praten" naar nakomelingen, waardoor ze migreren naar de juiste plaats. Dit was het eerste bewijs dat elke soort schildpad enige vorm van opvoedende zorg geeft.

Verbazingwekkend, Vogt en zijn team bleek dat de schildpadschildpadden en olijf ridley zeeschildpadden ook kunnen communiceren terwijl ze nog in hun eieren zijn. Dit kan zijn waarom alle baby schildpadden in een nest tegelijkertijd uit de eieren komen.

Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad praat

De schildpad, ook wel de Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad genoemd, is de nieuwste soort schildpad waarvan wetenschappers hebben meegemaakt dat ze sociaal communiceren.

Onderzoekers van Wildlife Conservation Society namen gesprekken op van schildpadden het wild en in gevangenschap die werden gevoerd tijdens het voeden, nestelen en rusten in de zon. Ze namen ook gesprekken op die de schildpadden die onder water voerden.

Schildpadden in gevaar

De Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad - die in Australië, Indonesië en Nieuw-Guinea voorkomt - is geclassificeerd als kwetsbaar. Veel soorten schildpadden zijn bedreigd. Het weten dat deze dieren vocaliseren en communiceren met elkaar heeft een grote invloed op de manier waarop organisaties werken om dat soort te redden.

Sommige conserveringsstrategieën omvatten bijvoorbeeld het houden van nakweek in gevangenschap tot maximaal een maand voordat ze in het wild worden vrijgegeven. Maar deze aanpak kunnen de jongen de kans om met hun moeder te communiceren worden ontnomen.

Nadat Vogt zijn onderzoek had gepubliceerd over de communicatie tussen reusachtige Zuid-Amerikaanse rivierschildpadmoeders en nakomelingen, veranderde de WCS haar aanpak voor schildpadbehoud. Ze laten de jongen nu onmiddellijk vrij in de natuur.