Nieuwe sierschildpad ontdekt in Colombia

09Oct

In een grensregio tussen Colombia en Panama is een nieuw soort sierschildpad ontdekt. Dit soort is nauwverwand met soorten die duizenden kilometers verder op voorkomen. Dit werd meegedeeld door het Senckenberg Forschungsinstitut und Naturmuseen gehörenden Naturhistorische Sammlungen in Dresden op vrijdag.

Deze nieuwe Colombiaanse sierschildpad wordt ongeveer 22 cm groot en is bijzonder kleurrijk. Gele met zacht rode rugschild versiering en vaan een intense rode kleur op het buikschild. Die Trachemys medemi is wetenschappelijk vernoemt naar Frederico Medem, een Duits/Colombiaanse wetenschaper. In 1950 sprak hij al over eigenaardige schildpade in het Atrato gebied.

Het uiterlijk en de genetische eigenschappen van deze schilpadden komt niet overeen met andere Colombiaanse sierschildpadden. Het betreft dus een volledig nieuw soort. De dieren wonen in de Atrato rivier in de buurt met de grens met Panama. "Ze zijn niet verwand aan de andere in de buurt wonende schildpadden. Ze hebben wel overeenkomsten met andere sierschildpadden uit Brazilie dat tenminste 3700 km verder op ligt", volgens Uwe Fritz.

Net ontdekt en meteen bedreigd

Hun leefgebied ligt gedeelte in beschermd gebied. Ondanks dat worden zijn de dieren toch bedreigd. In Colombia worden heel veel sierschildpaden gevangen voor de vasten tijd voor Pasen. Ze worden daar gevangen als voedsel. Ook het leefgebied wordt door toedoen van de mens steeds minder geschikt. Maatregelen om uitsterven te voorkomen zijn dan ook nodig.