Pasgeboren schildpadden veilig naar het water gebracht

Baby sea turtles released in to the wild in mexico

01Jan

De inwoners van de Mexicaanse kuststaat Oaxaca hebben afgelopen week duizenden pasgeboren zeeschildpadden vrijgelaten in de Stille Oceaan. De schildpadden leggen jaarlijks talloze eitjes op het strand, en worden al enkele jaren door de inwoners geholpen om veilig het water te bereiken. Het vlees en de eitjes van de schildpadden zijn in de streek een echte delicatesse, waardoor de dwergschildpadden al sinds de jaren tachtig een bedreigde diersoort zijn.

De inwoners van het Mexicaanse kustgebied komen jaarlijks samen op strand om de pasgeboren schildpadden te begeleiden tijdens hun tochtje naar het zeewater. Ze willen de bedreigde status van de dieren - die ook warana worden genoemd - daarmee extra in de verf zetten, zodat het aantal schildpadden weer kan aangroeien. Het vlees en de eitjes van de dieren zijn echter een delicatesse in de streek en worden - ondanks het strenge verbod - nog steeds te koop aangeboden op lokale markten.

“We hebben in totaal 2300 schildpadden vrijgelaten in het wild”, zei Silva Trinidad, die met zijn ecologische organisatie het populaire evenement in goede banden leidt, op donderdag. “We laten ze altijd ’s nachts of in de namiddag vrij, als zeevogels en andere roofdieren verdwenen zijn.” De man jaagde vroeger op de schildpadden, maar zet zich nu al zeven jaar in om het voortbestaan van de warana te verzekeren toen hij zich er bewust van werd dat het aantal dieren drastisch was gedaald.

De dieren staan al sinds 1986 op de lijst van bedreigde diersoorten en werden vroeger vooral gedood voor hun vlees en hun huid. Hoewel de lokale inwoners enorm hun best doen om de dieren te beschermen, is er nog een lange weg af te leggen om de dieren van de ondergang te redden.