Schildpad in Landsmeer

14May

LANDSMEER Zodra de temperatuur in de dubbele cijfers loopt en de zon begint te schijnen, duikt er een bijzondere gast op in een sloot langs het Zuideinde in Landsmeer.

Al geruime tijd bivakkeert er een schildpad in een sloot naast verzorgingshuis Jonkerhof aan het Zuideinde. "Het Jonkerhof is hier acht jaar geleden gekomen", vertelt verzorgende Kelly. "En sindsdien komt hij ieder jaar naar boven."

Hoewel schildpadden hier niet van nature voorkomen, kun je ze op veel verschillende plekken tegenkomen. Vaak gaat het dan om gedumpte roodwangschildpadden, die als huisdier worden gehouden maar ook in het wild goed gedijen.

Forser
De schildpad valt niet alleen op door zijn honkvastheid, maar ook door zijn formaat: met een lengte van ruim dertig centimeter is hij aanmerkelijk forser dan veel andere schildpadden in de Nederlandse natuur.

"Het lijkt wel alsof hij ieder jaar groter wordt", vertelt Kelly. Kieskeurig is hij sowieso. "Hij gaat graag op een stuk hout in de sloot zitten, maar alleen als de zon schijnt."

Kopje
Veel beweegt hij niet, vertelt ze. "Af en toe gaat z'n kopje heen en weer, maar we zien 'm nooit gaan of komen." Cliënten van het Jonkerhof vinden dat geen probleem: ze genieten vooral van zijn aanwezigheid.

"Ze hebben het over hem en gaan bij hem kijken", aldus Kelly. "En als ze de eendjes aan het voeren zijn, en ze zien hem, roepen ze: kom kijken, kom kijken!" Een vaste naam heeft hij niet, maar uit een post op Je bent Landsmeerder als... blijkt dat hij vaak Stoffel wordt genoemd.

Yvonne Regeling uit Amsterdam-Noord maakte kennis met Stoffel toen ze laatst op een mooie dag vrijwilligerswerk deed bij de Jonkerhof. Het viel de geboren Landsmeerse op dat het stuk hout in de sloot eigenlijk te klein was om comfortabel in de zon te zitten.

Houten plateau
"Dus ik ga een huisje voor hem maken. Ik heb al iets in m'n hoofd, maar ik weet nog niet of het gaat lukken." Ze denkt aan een houten plateau, dat dankzij stukken kurk moet blijven drijven. "Dan moet ik alleen nog iemand met een bootje optrommelen, want ik weet niet hoe diep het is."

Bij het Jonkerhof vinden ze het plateau een goed idee, vertelt Regeling. "Het wordt eigenlijk tijd voor een nieuw steigertje voor de schildpad", zegt een medewerkster van de Jonkerhof onder de post. "Want zijn steigertje wordt ieder jaar kleiner."

Werkplaats in
Wanneer 'Stoffel' gebruik kan maken van zijn nieuwe terras, is nog niet bekend. Als het aan Yvonne ligt, hoeft hij niet lang meer te wachten. "Ik ga straks de werkplaats in, daar liggen genoeg materialen."