Schildpad zwemt 8000 km naar Engeland

schildpad cornwall

13Dec

Een zeldzame zeeschildpad heeft een flinke reis gemaakt vanuit het Caribisch gebied. Het uitgeputte diertje bereikte eind vorige week de kust van Engeland na een reis van zo'n 8.000 kilometer.

De Britse student Dave Hudson ontdekte de jonge Kemps zeeschildpad afgelopen vrijdag op een ijskoud strand in Cornwall. Hij legde het dier in zijn auto om het op te laten warmen, maar omdat de schildpad weinig tekenen van leven gaf, besloot hij het naar een aquarium te brengen. Dave vertelt aan de Britse krant The Daily Mail: ,,Ik dacht dat hij dood was toen ik hem oppakte. Maar blijkbaar raken ze in shock waardoor ze uiteindelijk wat passief worden.''


Newquay aquarium

Experts in het aquarium van Newquay ontfermden zich vervolgens over het dier. Medewerkster Lara Heany: ,,Toen de schildpad binnenkwam, zagen we dat zijn schild beschadigd was en dat het dier erg zwak en uitgedroogd leek. Het stormachtige weer van de afgelopen tijd en de sterke stroming hebben wellicht gezorgd dat hij verzwakte en uiteindelijk strandde.''

De schildpad zwemt nu rond in het aquarium en wordt dagelijks bijgevoerd. Het beestje knapt daardoor zienderogen op. Heany: ,,De schildpad wordt sterker. Hoewel het nog vroeg is, hebben we goede hoop dat hij het overleeft.'' Een naam heeft het aquarium nog niet bedacht.

Zeldzaam

De Kemps zeeschildpad is de zeldzaamste soort schildpad en wordt met uitsterven bedreigd. De dieren zwemmen gewoonlijk in de warme wateren van het Caribisch gebied, bij Mexico en Texas. Ze leggen hun eieren op de stranden van de Golf van Mexico.

Ook in Nederland spoelde al een aantal keren een Kemps zeeschildpad aan. In 2008 gebeurde dat bij Westerschouwen, in Zeeland. Dat dier kreeg de naam Johnny Vasco de Gama en werd in 2011 weer uitgezet in zijn oorspronkelijke leefgebied. Ook de in 2011 aangespoelde Flipje haalde het nieuws, omdat het diertje aanvankelijk niet wilde eten.