Emys orbicularis caresheet

Huisvesting buiten

In de zomer kunnen europese moerasschildpadden uitstekend buiten in een vijver worden gehouden met veel direct zonlicht. Het is belangrijk dat er verschilende diepte niveaus in de vijver zijn, als ook voldoende zonplekken. Dit takken of stenen zijn die uit het water komen. Voor vrouwen is een zandeiland nodig voor het leggen van eieren.

Kleine dieren tot 3 jaar dienen te worden beschermd tegen katten, ratten, kraaien en roofvogels. Dit kan door het spannen van een net over de over.

In tegenstelling tot de trachemys en chrysemys soorten kan de vijver voor de europese moerasschildpad meer worden beplant. Ze zijn minder van het slopen en zullen genieten van de bescherming die planten bieden.

Begin oktober als de temperaturen afnemen, zullen ze steeds minder actief worden. Juist nu is het belangrijk dat ze gemakkelijk op het droge kunnen klimmen. Dus geen steile wanden in de vijver. Als de temperatuur van de vijver 10 graden is en er geen mooi weer meer wordt voorspeld, kunnen ze naar het winterverblijf. De kans op verdrinken bestaat ook bij het ontwaken uit de winterrust. Ze zijn dan nog te sloom om te zwemmen en kunnen zeker geen steile wanden op.

Je kunt ook wachten tot ze echt in slaap zijn en dan bakken vullen met water uit de vijver en op een koele en rustig plek zetten.

Het is belangrijk regelmatig te controleren of alles nog goed gaat. Als een schildpad meer dan 10% van zijn gewicht heeft verloren, meteen maar langzaam uit winterslaap halen. Zijn reserves dan op. Normaal is de winterslaap tot eind maart. Voor jonge dieren is het verstandig een kortere winterslaap te houden. Als deze wakker zijn, kun je ze tijdelijk binnen houden tot het weer buiten weer goed genoeg is.

Binnen of buiten overwinteren?

Omdat schildpadden koudbloedig zijn en de winters hier koud gaan ze in winterslaap. In deze periode is er nagenoeg een activiteit en eten ze niet. Tevens zorgt dit ritme voor een balans in de stofwisseling en hormoonhuishouding. Het is dus bevorderend voor de gezondheid en de voortplantingsdrang van de schildpadden.

De europese moerasschildpad is zelfs onder de 10 graden nog actief. In de gebieden waar ze vandaan komen is het ook niet altijd koud zoals bij ons. Dus in dit geval kun je ook spreken van een winterrust.

Veel mensen laten de schildpadden het hele jaar buiten. Als de vijver diep genoeg is, moet dat ook kunnen. Ons grillige voorjaar waar het de ene dag warm is en de volgende dag weer kan vriezen is hier alleen niet zo geschikt voor. Het kan, maar er zitten risico’s aan.

Een binnen winterverblijf kan een gewoon aquarium zijn met 15 cm water, zonneplekken, uv licht en een goede pomp. De temperatuur dient bij voorkeur tussen 2 en 6 graden te liggen. Deze temperaturen heb je meestal in de kelder of een schuurtje dat aan huis vast zit.

In het geval dat het erg koud gaat worden, kun je altijd een aquarium verwarming instellen op 4 graden. Deze zal normaal weinig doen, just in case…

Een ander nadeel van winterslaap buiten heeft te maken met het zuurstof gehalte in de vijver. Een vijver is een kleine gesloten waterbak. Hierin kan het zuurstof verminderen (suboxic) of zelfs opraken (anoxic). In een rivier of beek is een continue doorstoom, zelfs onder het ijs. De schildpad kan via zijn anus zuurstof opnemen in situaties dat het wateroppervlakte is bevroren. In een vijver kan het dus snel voorkomen dat dit niet mogelijk is en zal de schildpad sterven.

Huisvesting binnen

Voor 3 volwassen europese moerasschildpadden is een bak nodig van 150 x 60 x 50 cm met een waterstand van anderhalf keer de schildlengte. Voor vrouwen is legeiland nodig zodat ze niet in legnood komen.

De bak kan worden ingericht met takken, waterplanten alsmede schuilplekken en slaapplekken onderwater. Varieer hier ook mee in de hoogte. Een paar bij de bodem en ook een paar vlak onder de waterspiegel.

Je kunt de bak inrichten met plastic planten als echte planten niet lang goed blijven in de bak. Sommige waterplanten kunnen niet in dezelfde condities leven die je in je bak hebt.

Verder is het hebben van voldoende licht, UV lamp en een warmte lamp nodig. UV licht is nodig voor een goede opbouw van het schild en stimuleert natuurlijk gedrag en spijsvertering. Een warmte lamp is nodig zodat ze zich kunnen opwarmen. Om schildrot te voorkomen dienen dieren ook geheel te kunnen opdrogen. Deze schildpadden leven in de natuurlijk lichtrijke omgevingen. Vandaar dat er voldoende licht moet zijn en hier kun je lampen met een daglicht spectrum voor gebruiken.

Filtratie

Er zijn verschillende manieren om het water goed en schoon te houden. Aangezien ze veel troep kunnen maken, is een buitenfilter geen overbodige luxe. Je kunt bijvoorbeeld een biologische bodemfilter maken. Dit is relatief goedkope en goedwerkende oplossing.

Als de doorstoom van de pomp verminderd dient deze te worden schoongemaakt.

Als je gebruik maakt van de 3 lampen kun je deze mooi achter elkaar in gepaste tijden aan en uitzetten. Hiermee simuleer je de zonsopkomst en zonsondergang. Hier mee verminder je de stress bij de schildpadden.

Voeding

Gevarieerd voeding is belangrijk om je schildpadden gezond te houden. Elk soort voeding heeft zijn andere eigenschappen en gezamenlijk vormen ze een variërend geheel. Volwassen dieren kunnen 2 tot 3 keer per week worden gevoerd met: waterslakken, water insecten, wormen, garnalen, mosselen, vis (guppies, zalm), lever, schildpad droogvoer, waterplanten zoals; water hyacint, eendekroos en watersla.

Kleine dieren zijn onverzadigbaar en groeien sneller naarmate er meer eten beschikbaar is. De maximale groei snelheid mag maximaal 120% in het eerste jaar. Dit wordt gemeten in schildlengte, niet gewicht. De daarna volgende jaren mag het gewicht niet met meer dan 100% toenemen per jaar.

Eerste eerste jaar kunnen ze 2 keer per dag worden gevoed zoveel als ze binnen een paar minuten kunnen opkrijgen. Daarna 1 keer per dag met wekelijks een dag niets. Dit geldt ook voor schildpadden die buiten worden gehouden. In de natuurlijk eten ze ook niet dagelijks.meals.

Voor een goede opbouw van het schild is het verstandig om te zorgen voor extra calcium. Dit kan met een stuk sepia in het water, eierschillen (gekookt om salmonella te voorkomen) of bijvoorbeeld gistocal. De eerste 2 kun je in het water laten zodat ze hiervan kunnen nemen als ze het nodig vinden.

Verder zal direct zonnestralen of UV-B licht het calcium omzetten in vitamine D.

Overige informatie

Europese moerasschildpadden kunnen redelijk tam worden. Zeker als ze binnenshuis worden gehouden. Buiten zijn ze wat schuwer. Veelvuldig met de hand voederen kan ze dan ook wat tammer maken.

Mannetjes kunnen onderling agressief zijn. Houd bij voorkeur 1 man met 2 of 3 vrouwen tezamen.

De schildpadden zullen dieren bij hun in de bak zien als voedsel. Meestal gaat het met pleco’s wel goed. Grote pleco’s kunnen wel kleinere schildpadjes verdrinken als zij zich er op vastzuigen.