Vierteenschildpad

Voeding

De russische viertenen zijn echte grazers en eten vele soorten planten. Het beste is om zo afwisselend mogelijk te voeren. Paardebloem is meestal wel favoriet.

In de supermakt zijn de volgende groentes makkelijk te verkrijgen; andijvie, boerenkool. Supermarkt eten mag niet het hoofdeten zijn. Onkruiden van buiten zijn beter.

Vermijd het volgende: ijsberg sla, paksoi, granen (brood en pasta), katten- en hondenvoer en vlees.

De viertenen zijn echte vreetmachines. Omdat ze in de natuur een relatief korte periode hebben na de winterslaap (en soms zomerslaap) om weer voldoende te eten voor de volgende winterslaap, eten ze zoveel mogelijk. Hierdoor is overvoeren erg makkelijk en moet je voorkomen.

Huisvesting

Binnen terrarium

De vierteenschildpadden kunnen in een glazen terrarium worden gehouden. Echter is dit niet optimaal. Deze zijn doorgaans te klein, te smal en de luchtcirculatie is meestal niet goed. Buiten dat snappen de viertenen de glazen wanden niet en zullen er steeds proberen door te gaan. Beter zou zijn een terrarium van betonplex. Zeker als je een groter formaat hebt, zijn deze ook lichter en beter handelbaar dan iets van glas.

Een grote kweekbak zoals ze vaak op marktplaats staan is ook een oplossing. Plastic is makkelijk schoon te maken.

De bodembedekking

In tegenstelling tot wat je zou denken dient de luchtvochtigheid toch rond de 60% te liggen. Een woestijn terrarium is niet goed voor ze. In de natuur zitten ze veel in holen waar de luchtvochtigheid veel hoger is dan daar buiten in de open lucht. Dus uitsluitend zand als bodembedekking is niet goed. Een goed bodem kan worden gemaakt van een mix van zand en coco peat. Zorg er voor dat het de bodem niet helemaal uitdroogt.

Luchtvochtigheid

Ook al komen ze voornamelijk voor in een steppe klimaat is een redelijke luchtvochtigheid van belang. Een relatief hoge luchtvochtigheid en koude temperatuur is slecht voor ze. In het wild leven ze in een redelijk dor klimaat. Ze leven wel veel bij kleine beekjes en meren. Daar is de luchtvochtigheid altijd wat hoger. Als de luchtvochtigheid te laag is, graven ze zich in. De grond is namelijk wel vochtiger.

Als je ze buiten houd is de luchtvochtigheid veel laag. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk altijd schoon drinkwater aan te bieden. Geef de schildpadden de keus om droog te zitten of juist wat vochtiger.

Verlichting

Voor verlichting zijn er verschillende opties. Omdat je veelal zwaardere lampen nodig hebt, zijn keramiche fittingen geen overbodige luxe. Een UVB lamp is ook belangrijk. Ze hebben dit nodig om gezond op te groeien en hun spijsvertering opgang te krijgen.

Laat de verlichting tussen de 12 en 14 uur per dag aan. Persoonlijk probeer ik altijd een dagpatroon te creeren. Begin met 1 lamp, dan 2 lampen en bouw dit weer af.

Buitenhuisvesting

In de zomermaanden is het ideaal om de schildpadden buiten te houden. Meestal is het makkelijker om ze daar meer ruimte te geven en ook veel variatie in de omgeving. Als je de huisvesting ook vol zet met eetbare planten, zullen ze daar gretig gebruik van maken. Een voorbeeld van een buiten huisvesting.

Overwinteren

Overwinteren ja of nee? Dat is altijd de vraag en hier wordt veel over gediscusieerd. In het wild kunnen ze een winterslaap van wel 9 maanden houden. In gevangenschap hoeft dit niet zo lang. Een korte winterslaap van bijvoorbeeld 8 weken kan ook.

Natuurlijk mogen alleen gezonde dieren in winterslaap. Als je twijfelt, kun je ze bij een reptielen arts laten nakijken.

Vervolgens kun je kiezen of je ze binnen laat overwinteren in de schuur of buiten laat in de tuin. Binnen heb je meer controle, maar wanneer haal je ze binnen? Buiten regelen ze het allemaal zelf. Bij veel mensen is het wel eens gebeurt dat ze 1 of meerdere dieren niet konden vinden. Na de winter kwamen deze allemaal weer gezond boven de grond. Rond oktober/november zullen ze zich ingraven. Meestal komen ze rond april weer uit de winterslaap.

Wat je ook doet, aan overwinteren zit altijd een risico.