De kernwaarden van je bedrijf bepalen

Kernwaarden vormen de basis van je bedrijfscultuur. Ze weerspiegelen wat je organisatie belangrijk vindt en geven richting aan het gedrag van medewerkers. Goed gedefinieerde kernwaarden helpen je bedrijf om succesvol te zijn. Maar hoe bepaal je de kernwaarden die het beste bij je organisatie passen?

Het definiëren van kernwaarden is een proces dat tijd en inspanning vergt. Maar als je het goed aanpakt, levert het waardevolle inzichten op over de identiteit en cultuur van je bedrijf. Hier zijn enkele tips voor het bepalen van de juiste kernwaarden voor je organisatie.

Betrek medewerkers bij het proces. Laat hen nadenken over wat ze belangrijk vinden in het werk en vraag suggesties voor mogelijke kernwaarden. Dit zorgt voor draagvlak en eigenaarschap.

Focus op 5 tot 7 kernwaarden

Beperk je tot 5 tot 7 kernwaarden. Meer wordt te veel en te verwarrend. Minder biedt te weinig richting. Binnen dit aantal is er ruimte voor enkele brede waarden aangevuld met meer specifieke.

Voorbeelden van brede kernwaarden zijn ‘integriteit’, ‘kwaliteit’ en ‘uitmuntendheid’. Meer specifieke waarden kunnen bijvoorbeeld ‘efficiëntie’, ‘innovatie’ en ‘duurzaamheid’ zijn.

Kies waarden die echt bij je bedrijf passen. Probeer niet wat hip lijkt, maar ga voor authenticiteit. Anderen kunnen het verschil zien tussen echte en ‘aangeplakte’ kernwaarden.

Meetbaarheid

Zorg ervoor dat de gekozen kernwaarden concreet genoeg zijn om te vertalen naar meetbaar gedrag. Waarden als ‘respect’ en ‘integriteit’ zijn belangrijk, maar moeilijk te meten.

Operationaliseer ze door voorbeelden te geven van gewenst gedrag, zoals:

  • Respect – Luister aandachtig naar anderen en sta open voor andere perspectieven.
  • Integriteit – Wees eerlijk, ethisch en houd je aan je woord.

Dit helpt medewerkers de principes in praktijk te brengen.

Visuele representatie

Maak de kernwaarden visueel met bijvoorbeeld een kernwaardenposter. Een pakkende representatie helpt ze te onthouden en internaliseren.

Overweeg een logo, kleurenschema, slogan of zelfs bedrijfslied dat de waarden uitdrukt. Dit verankert ze in de merkidentiteit.

Communiceer de kernwaarden

Communiceer de kernwaarden intern en extern. Neem ze op in introductiemateriaal, de website en vacatures. Herhaal ze in presentaties, vergaderingen en gesprekken.

Laat leidinggevenden het goede voorbeeld geven in het uitdragen van de kernwaarden. Zij hebben invloed op de daadwerkelijke cultuur.

Koppel aan systeem en processen

Zorg voor alignment tussen kernwaarden en HR-systeem en -processen. Neem de waarden op in functieprofielen, beoordelingen, werving en selectie.

Beloon en erken gedrag dat de waarden weerspiegelt. Ga het gesprek aan over incidenten die ingaan tegen de principes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kernwaarden moet je kiezen?

Beperk je tot 5 tot 7 kernwaarden. Meer wordt verwarrend, minder biedt te weinig richting.

Hoe betrek je medewerkers erbij?

Vraag suggesties via een enquête of workshop. Maak een longlist van mogelijke waarden en laat medewerkers stemmen.

Hoe maak je kernwaarden concreet?

Geef voorbeelden van hoe de waarden er in gedrag uitzien. Meetbaarheid helpt bij implementatie.

Hoe communiceer je kernwaarden?

Neem ze op in uitingen en herhaal ze in gesprekken. Laat leidinggevenden het goede voorbeeld geven.

Conclusie

Kernwaarden vormen de identiteit van je organisatie. Neem de tijd om de juiste waarden te bepalen. Betrek medewerkers, kies waarden die écht bij je bedrijf passen en operationaliseer ze. Communiceer de kernwaarden intern en extern. Koppel ze aan je HR-beleid. Zo creëer je een sterke en authentieke bedrijfscultuur.

Dit vind je misschien ook leuk...