Russische vierteenschildpad

Landschildpad
 • Russische vierteenschildpad
 • Nederlandse naam
 • Russian tortoise
 • Engelse naam
 • Beschreven door
  Gray, 1844
 • Groote
  Gemiddelde groote man18 cm
  Gemiddelde groote vrouw20 cm
  Gemiddelde leeftijd80 jr

Omschrijving Russische vierteenschildpad

Het rugschild is redelijk bol en heeft een okergele tot olijfachtige kleur met donkere vlekken (stralen patroon). Van de bovenkant zien ze er rond uit. De schildplaten zijn regelmatig van vorm en zeshoekig. De randen tussen de schildplaten zijn geelbruin en maken dat de schildplaten goed te onderscheiden zijn. Ook het plastron is zeer donkerbruin tot zwart met een gele lijnentekening die de randen van de buikplaten volgen.

De russische vierteenschildpadden zijn goede klimmers en kunnen ook goed graven. Ze hebben bij de poten een grotere ruimte tussen de schilden dan andere schildpadden. Dit geeft ze wellicht meer bewegingsvrijheid bij het graven en klimmen. Ze kunnen tot 1 meter diep graven.

De staartpunt eidigt in een soort klauw.

Ze hebben scherpe ogen en kunnen goed ruiken. Hun neus gebruiken ze voor het zoeken naar voedsel en het herkennen van het andere geslacht.

De agrionemeys horsfieldii horsfieldii kun je onderverdelen in de Oostelijke en Westerlijke vorm. Beide verschillen in uiterlijk.

Westerlijke vormOostelijke vorm

Relatief plat rugschild

Nog meer afgerond rugschild

Basiskleur is bruin- /olijf-achtig (soms neigend naar geel)

Stralenpatroon op scutes (soms)

man 20 cm, vrouw 23 cm

Relatief plat rugschild

Basiskleur is oranje- / bruin-achtig

Gedrag van de vierteenlandschildpad

Deze schildpadden zijn redelijk actief en zullen geen maaltijd willen overslaan. Zowel binnen als buiten zullen ze ook opzoek gaan naar voedsel. Ze zijn redelijk tam te krijgen wat ze ook aantrakkelijk maakt om te houden.

De mannetjes zijn vrij agressief tegen andere mannetjes, zelfs al zijn deze drie keer zo groot. Dit is voornamelijk in de paartijd.

In de ochtend proberen ze op te warmen en activeren ze hun spijsvertering. Als ze daarmee klaar zijn, gaan daarna opzoek naar eten. Als het warmer is dan 29 graden gaan ze weer terug in hun hol.

Ze staan ook bekend als vreet-machines. Dit komt omdat ze in de natuur maar een korte tijd hebben om weer alle reserves aan te vullen voor de eventuele zomerslaap en winterslaap. In gevangenschap kan dit leiden tot overgewicht en moet dus extra op worden gelet.

Habitat Russische vierteenschildpad

Deze soort komt uit Zuidwest-Azië en is daar actief van april tot september. In zeer droge gebieden houden ze een zomerrust. De Russiche vierteenschildpadden leven in open, droge zand- en leembodems met karstverschijnselen, lage begroeing met veel zon en veilige holen in de grond. In deze gebieden zijn er strenge winters afgewisseld met warme zomers. In deze droge gebieden verblijven ze altijd in de buurt van water.

De ondersoorten leven in andere gebieden. De Agrionemys horsfieldii baluchiorum, Agrionemys horsfieldii kazakhstanica en Agrionemys horsfieldii horsfieldii wonen in zandstranden of klei steppen welke grenzend aan de woestijnen en graslanden.

In de natuur houden ze de winterslaap in een hol in de grond. Ze kunnen temperaturen weerstaan tot 5 graden onder nul. In hele warme zomers kunnen ze ook in zomerslaap gaan.

Geslachtsonderscheid Russische vierteenschildpad

Mannetjes hebben meestal een langere staart dan vrouwtjes. De staart van mannetjes kan 6 cm. lang worden. De staart van de vrouwtjes is vrij kort, meestal rond 2 cm. De mannetjes hebben geen of nauwelijks een uitgehold plastron of buikschild. hierin maken ze onderscheid met de Griekse Landschildpad, die dit wel heeft.

Voortplanting Russische vierteenschildpad

Na de winterslaap begint de man met de paringsdans. Hij schud met zijn hoofd en bijt op de achter- en/of voorpoten van het vrouwtje. Dit kan er ruw aan toe gaan en leidt vaak tot wonden. Uiteindelijk klimt de man op de vrouw voor een snelle copulatie. Hierbij maakt de man een alleen voor schildpadden hoorbare kreet. Vrouwen kunnen tot 4 jaar het sperma van een man bij zich houden. Per jaar worden er maximaal 3 - 4 legsels geproduceerd. Elk legsel bestaat uit 1 - 5 eieren afhankelijk van de grote van de vrouw.

De vierteenschildpad graaft een kuil en legt haar eieren tussen mei en juli.
De broedduur voor de eieren is ongeveer tussen de 60 dagen en 2 maanden . Kort na de geboorte gaan de kleine schildpadjes al snel op zoek naar eten in hun directe omgeving.

Kaart

Foto's Russische vierteenschildpad

 • vierteenschildpad buikschild - Chrysemys - schildpadden

  vierteenschildpad buikschild

 • vierteenschildpad kop - Chrysemys - schildpadden

  vierteenschildpad kop

 • russische vierteenschildpad gras - Chrysemys - schildpadden

  russische vierteenschildpad gras

 • vierteenschildpad habitat - Chrysemys - schildpadden

  vierteenschildpad habitat

 • ondersoort horsfieldii uit kazachstan - Chrysemys - schildpadden

  ondersoort horsfieldii uit kazachstan

 • vierteenschildpad uit kazachstan - Chrysemys - schildpadden

  vierteenschildpad uit kazachstan

 • staart van kazachstan vierteenschildpad - Chrysemys - schildpadden

  staart van kazachstan vierteenschildpad