Russische vierteenschildpad

Landschildpad
 • Russische vierteenschildpad
 • Nederlandse naam
 • Afghan tortoise, Russian tortoise
 • Engelse naam
 • Beschreven door
  Gray, 1844
 • Groote
  Gemiddelde groote man16 cm
  Gemiddelde groote vrouw20 cm
  Gemiddelde leeftijd70 jr

De Russiche vierteenschildpad is een mooie, kleine landschildpad. Deze soort wordt veelvuldig gehouden. Een belangrijk kenmerk is dat ze vier nagels hebben aan de poten, vandaar ook de naam vierteenschildpad.

Ze hebben een rond rugschild dat vaak even breed als lang is. Het rugschild is egaal lichtbruin tot geelachtig bruin met donkerbruine vlekken op elk schild. Op het buikschild zitten grote zwarte vlekken met gele naden. De kop en poten zijn geelbruin. De nek en kaken zijn donkerder van kleur.

Op de voorpoten zitten duidelijke overlappende schubben. Op de dijen zitten botte knobbels en op het eind van de staart zit een klauw.

Ze leven in droge steppe-achtige omgevingen. De temperaturen kunnen hier zomers erg hoog oplopen en in de winter flink onder nul zakken. Een veel gemaakte fout is dat houders geen extra water aanbieden. Ze denken dat alle vocht uit het eten kan worden gehaald. Dit is echter te weining.

De vierteenschildpad heeft in het wild twee korte periode van activiteit. Na de winterslaap van maar tot medio juni zijn ze druk bezig met eten en paren. Tijdens het paringsritueel draait de man herhaaldelijk rond het vrouwtje waarbij het snel met zijn hoofd op- en neer gaat. Afwisselend bijt het mannetje het vrouwtje in de voorpoten en wordt er ook nog wel eens met het schild geramd. Het vrouwtje legt tussen de 2 en 6 eieren in mei of juni. Soms worden er later nog 2 of 3 eieren gelegd. De broedtijd is tussen de 80 en 110 dagen. De jongen komen in augustus of september uit het ei. Bij een koude periode kunnen ze zelfs in het ei overwinteren.

De vierteenschildpad is met 10 jaar geslachtsrijp. Pas na 20 of 30 jaar zijn ze 'volwassen'.

Als er tijdens de zomer extreme hitte is, gaan ze in zomerslaap. Ze kunnen holen graven to wel 2 meter diep om zich tijdens de warme momenten van de dag en de nacht terug te trekken. De holen zijn ook zo diep zodat ze niet bevriezen tijdens de extreme winterkou.

Uraten

Omdat de Agrionemys horsfieldii is aangepast aan een erg droog klimaat, kunnen ze afstoffen uitscheiden via urinezuur. Normaal wil dit wel eens via uraten (zouten van urinezuur) gebeuren. Bij het afscheiden via urinezuur verliezen ze minder vocht dan via uraten.

Uraten zijn witte substanties die ze uitscheiden.

Schildpadden scheiden alleen water uit als er voldoende vocht is. Je merkt dan ook dat veel schildpadden zich ontlasten als ze in het water zitten.

Naast de winterslaap kent de Russische vierteen schildpad ook een zomerslaap (estivatie). Als de temperaturen te hoog oplopen, graven ze zich in om in de koelere ondergrond af te koelen. Ze gebruiken hiervoor vaak de holen van andere knaagdieren. Ook bij gebrek aan voedsel kunnen ze in zomerslaap gaan.

In deze holen is de luchtvochtigheid hoger dan bovengronds. Vandaar dat de Russische vierteen gemiddeld een hogere luchtvochtigheid verlangt dan de testudo soorten.

Ondersoorten Russische vierteenschildpad

Er worden zes ondersoorten erkend. De ondersoorten verschillen in het uiterlijk en het verspreidingsgebied.

In de checklist 2007 werd Agrionemys horsfieldii baluchiorum ( Balugistan Steppeschildpad) nog opgenomen als ondersoort. Die is nu verdwenen uit de tabellen, en wordt nu vermeld als synoniem van Agrionemys horsfieldii horsfieldii.

Kaart

Foto's Russische vierteenschildpad

 • vierteenschildpad buikschild - Chrysemys - schildpadden

  vierteenschildpad buikschild

 • vierteenschildpad kop - Chrysemys - schildpadden

  vierteenschildpad kop

 • russische vierteenschildpad gras - Chrysemys - schildpadden

  russische vierteenschildpad gras

 • vierteenschildpad habitat - Chrysemys - schildpadden

  vierteenschildpad habitat

 • ondersoort horsfieldii uit kazachstan - Chrysemys - schildpadden

  ondersoort horsfieldii uit kazachstan

 • vierteenschildpad uit kazachstan - Chrysemys - schildpadden

  vierteenschildpad uit kazachstan

 • staart van kazachstan vierteenschildpad - Chrysemys - schildpadden

  staart van kazachstan vierteenschildpad