Westerse Turkse moerasschildpad

Emys orbicularis hellenica - westerse turkse moerasschildpad
Moerasschildpad
 • Westerse Turkse moerasschildpad
 • Nederlandse naam
 • Western Turkey pond turtle
 • Engelse naam
 • Beschreven door
  Valenciennes in Bibron & Bory de Saint-Vicent, 1832
 • Groote
  Gemiddelde groote man15 cm
  Gemiddelde groote vrouw15 cm
  Gemiddelde leeftijd40 jr

De Emys orbicularis hellenica is een van de 13 ondersoorten van de Europese moerasschildpad (Emys orbicularis) en wordt geplaatst in de hellenica groep.

Kenmerken

De Emys orbicularis hellenica heeft middel groot rugschild en een relatief groot hoofd (sommige populaties vertonen leeftijdsgebonden megacephaly), een gele keel, een relatief korte interanal naad, en zachte delen tonen duidelijke seksuele dichromatism; de kleur van de iris van de mannen is variabel.

De West-Turkije moerasschildpad, bewoont het gebied van Dalmatië zuidwaarts naar de Peloponnesos van Griekenland en ook is te vinden in het westen van Turkije en op de Krim (maar zie Fritz et al., 1998).

Deze ondersoort kan tot 17 cm (in het algemeen tot 15 cm) groot worden. Een populatie in het drainagesysteem van de Dalmatische rivier Neretva kan zelfs tot 19 cm groot worden. De kleur van het rugschild varieert van het orbicularis-type (meer dan 90% van de bevolking) naar het maculosa-type. Het buikschild is geel, met of zonder donkere vlekken. De kop is zwart met een geel patroon (mannen) of vlekken (vrouwen). De keel is gelijkmatig geel. Oude exemplaten hebben vaak een extra groot hoofd (macrocephalic). Mannetjes hebben gele of witte iris.

Kijk voor meer algemene informatie bij de Emys orbicularis.

Kaart

Foto's Westerse Turkse moerasschildpad

 • Emys orbicularis hellenica aan het zonnen - Chrysemys - schildpadden

  Emys orbicularis hellenica aan het zonnen