Japanse aardschildpad

Geoemyda japonica - japanse aardschildpad
Moerasschildpad
 • Japanse aardschildpad
 • Nederlandse naam
 • Ryukyu Black-breasted Leaf Turtle
 • Engelse naam
 • Beschreven door
  Fan, 1931
 • Groote
  Gemiddelde groote man16 cm
  Gemiddelde groote vrouw16 cm
  Gemiddelde leeftijd40 jr

De Geoemyda japonica kan een lengte bereiken tot 16 cm. Het rugschild is relatief langwerpig en lichtelijk afgerond met een platte achterkant. Het wijdste deel van het rugschild zit achter de 8e marginale schilden aan beide kanten van het rugschild. Over het rugschild lopen 3 kielen waarbij de middelste het grootst is. De achterste schilden zijn puntig en verminderen naarmate ze ouder worden. Op de schilden zijn duidelijk groeiringen te zien. De kleur varieert van donker oranje, donker geel, bruin of rood-achtig. De drie kielen zijn donkerder dan de rest van het rugschild. Het buikschild is groot en meeste geheel zwart. Er is een duidelijk paar schilden aanwezig bij de oksels en vaak kleine inguinaal schilden.

De kop heeft een redelijk formaat met een goedontwikkelde bek met een haak, zonder tand. De kop en nek zijn gekleurd met mooie oranje en rode lijnen. Soms heeft de kop ook aan beide zijde kleurijke gele patronen. De kop is relatief plat en langwerpig. Op de poten zitten grote schubben en zijn altijd donkerder gekleurd.

Habitat

De Geoemyda japonica komt uitsluitend voor op de Japanse Ryukyu eilanden, Okinawa, Kumejima en Tokashikjima. Er zijn fossielen gevonden waar uit blijkt dat ze vroeger een veel groter verspreidingsgebied hadden dan nu.

Ze leven in dichte beboste gebieden waar de grond is bedekt met bladeren en dode takken. Het is langebonden schildpad welke toch van een vochtige omgeving houdt. Ze zijn vaak te vinden vlak bij stroompjes die vanuit de bergen komen. Tijdens het droge seizoen zitten ze in diepe gaten. Door de constante temperatuur en regelmatige regen blijven de eilanden het gehele jaar groen. Vaak hebben ze ook algen op hun rugschild door de structureel hoge luchtvochtigheid.

Kaart