Mississippi landkaartschildpad

Graptemys pseudogeographica kohni - Mississippi landkaartschildpad
Moerasschildpad
 • Mississippi landkaartschildpad
 • Nederlandse naam
 • Mississipi map turtle
 • Engelse naam
 • Beschreven door
  Baur, 1890
 • Groote
  Gemiddelde groote man12 cm
  Gemiddelde groote vrouw20 cm
  Gemiddelde leeftijd30 jr

De mississipi landkaartschildpad is samen met de ‘gewone’ zaagrugschildpad (Graptemys pseudogeographica pseudogeographica) een ondersoort van de Graptemys pseudogeographica. Deze soort is naast de geelwang en geelbuik een van de meest geïmporteerde soorten in Nederland.

Kenmerken

Deze schildpadden hebben 3 naar achter gerichte punten op het bovenschild en zijn gekarteld aan de achterkant van het schild. Achter hun ogen hebben ze een halve maan en een witte iris. De kop is grijsgroen gekleurd met gele tekening. Kan soms ook naar oranje neigen. Over het midden van de kop loopt een lengtestreep. De kin heeft een onregelmatig geel vlekkenstreeppatroon. Zowel de nek, poten, weke delen als de staart zijn grijsgroen met een gele strepentekening.

De kleur van het rugschild is olijfbruin tot bruin. Over het rugschild loopt een onregelmatig patroon dat lijkt op een net. Aangezien dit op een landkaart lijkt, zijn ze zo ook aan hun naam gekomen. Het buikschild is geel/bruin gekleurd. Bij jonge dieren zijn hier nog duidelijk patronen te zien van dubbele lijnen. De schilden tussen het buik- en rugschild zijn lichtbruin met een tekening van onregelmatige strepen.

Vrouwtjes zijn beduidend dan de mannetjes met een lengte van 15 tot 25 cm. Mannetjes zijn vaak tussen de 9 en 13 cm. Mannetjes zijn slanker gebouwd, terwijl de vrouwtjes er forser uitzien.

Dieren zijn relatief agressief naar elkaar en kunnen niet gemakkelijk samen worden gehouden. Ook koppeltjes niet.

De toevoeging kohni is als eerbetoon aan Joseph Gustave Kohn (1837 – 1906) uit New Orleans, Louisiana. Hij beschreef dit soort.

Kaart

Foto's Mississippi landkaartschildpad

 • Graptemys pseudogeographica kohni - Chrysemys - schildpadden

  Graptemys pseudogeographica kohni