Onechte landkaartschildpad

Graptemys pseudogeographica - onechte landkaartschildpad
Moerasschildpad
 • Onechte landkaartschildpad
 • Nederlandse naam
 • False map turtle
 • Engelse naam
 • Beschreven door
  Gray, 1831
 • Groote
  Gemiddelde groote man12 cm
  Gemiddelde groote vrouw25 cm
  Gemiddelde leeftijd35 jr

Kenmerken Onechte landkaartschildpad

Het rugschild van de Graptemys pseudographica is olijf, bruin of zwart gekleurd met donkere vlekken omringd door gele lijnen. De lijnen lijken soms op een web en kunnen het hele rugschild omvatten. De donkere vlekken kunnen ook afwezig zijn. Door de lijnen is de onechte landkaartschildpad aan zijn naam gekomen.

Bij jonge dieren zijn de kleuren duidelijker dan bij de oude dieren waarbij de kleuren langzaam vervagen.

Het rugschild heeft zaagtanden aan de achterste schilden. Ook deze zijn bij jonge dieren duidelijker. Het buikschild is creme of geel gekleurd. Jonge dieren kunnen hier ook een donker patroon op hebben.

De huid is olijf of bruin gekleurd met gele lijnen langs de nek, kin, poten en staart. De kop is redelijk fors en heeft een L-vorminge vlek achter de ogen.

Geslachtsonderscheid Onechte landkaartschildpad

Mannen zijn gemiddeld tussen de 9 en 15 cm groot. De 2e en 3e nagels aan de voorpoten zijn langer, ze hebben een langere en forsere staart. De cloaca ligt voorbij het rugschild.

Vrouwen zijn gemiddeld tussen de 12 en 27 cm groot. Vrouwen zijn gemiddeld 1,5 tot 1,74 keer groter dan volwassen mannen. Ze hebben ook een veel forsere kop.

Voortplanting Onechte landkaartschildpad

Mannetjes zijn geslachtsrijp als ze tussen de 4 en 6 jaar oud zijn. Vrouwtjes zijn geslachtsrijp als ze tussen de 8 en 14 jaar oud zijn.

Er wordt 2 keer per jaar gepaard. De eerste keer in april en daarna nog een keer in oktober en november. De eieren worden gelegd van halverwege mei tot eind juni, het eerste nest meestal tussen half mei tot half juni.

Overdag worden de nesten gegraven en het leggen van de eieren is in de ochtend. De vrouwtjes verzamelen zich bij nest plaatsen waar ze wachten tot de omgevingsfactoren optimaal zijn voor het leggen. De nesten kunnen 5 tot 150 meter van het water afliggen. De nesten worden gegraven in open zandvlaktes of gebieden met lage struiken. Een nest wordt met de achterpoten gegraven en is 10 tot 16 cm diep. Als de eieren zijn gelegd worden ze afgedekt met zand. Een vrouwtje kan 2 tot 3 nesten per jaar leggen met tussen de 8 en 22 eieren.

De eieren zijn ovaal-vormig met een gemiddelde groote tussen de 32 en 41 mm en 18 tot 26 mm dik. Gemiddeld weegt een ei tussen de 6 en 11 gram. De pasgeboren schildpadden zijn bijna helemaal rond en hebben dezelfde kleuren en tekeningen als hun ouders.

De tanden op de rugschilden zijn goed ontwikkeld en de achterschilden zijn duidelijker getand dan bij de volwassen dieren. Het buikschild van de jonge dieren is donkerder dan van de ouders.

Ondersoorten Onechte landkaartschildpad

Er zijn meerdere ondersoort die elk hun ‘kleine’ kenmerken hebben. Hieronder een visueel overzicht van de bekendste.

Kaart

Foto's Onechte landkaartschildpad

 • Onechte landkaartschildpad - Chrysemys - schildpadden

  Onechte landkaartschildpad

 • graptemys pseudogeographica - Chrysemys - schildpadden

  graptemys pseudogeographica

 • graptemys pseudogeographica - Chrysemys - schildpadden

  graptemys pseudogeographica