Diadeemschildpad

Hardella thurjii
Waterschildpad
 • Diadeemschildpad
 • Nederlandse naam
 • Crowned River Turtle
 • Engelse naam
 • Beschreven door
  Gray, 1831
 • Groote
  Gemiddelde groote man30 cm
  Gemiddelde groote vrouw55 cm
  Gemiddelde leeftijd80 jr

De Diadeemschildpad is een grote zoetwaterschildpad die voornamelijk leeft in de wateren rond het Zuid Aziatische gebied. De vrouwen kunnen wel tot 3 keer groter worden dan de mannen. Ze eten zowel plantaardige voedsel als kreeften en vis. In sommige gebieden schijnen ze voornamelijk plantaardig te eten.

De Diadeemschildpad bewoont met name bredere en diepere rivieren met een modderige bodem zoals de Ganges. De diadeemschildpad is een zeer goede duiker. De longen zijn omgeven door een benige versteviging. Dit is waarschijnlijk een aanpassing op de hogere waterdruk die de duikende schildpad ondervindt.

Omschrijving

De diadeemschildpad bereikt een schildlengte tot ongeveer 55 centimeter en is eenvoudig te herkennen aan het iets opstaande midden van het schild, welke bestaat uit een flauwe kiel. De kleur van de huid en het schild is meestal egaal bruin tot zwart. De naam diadeemschildpad is te danken ze aan de twee gele strepen op de kop en nek. De eerste begint in de hals en loopt boven de ogen waar de streep feller en dikker wordt. De tweede streep loopt van de onderzijde van de hals eindigt onder de bek en ook de snuitpunt is geel.

Bij oudere dieren zit er een gele ring tussen de onderste rij schildplaten en de rugschildplaten maar juveniele dieren hebben een gele schildrand en fellere kleuren, meestal zijn ze groen.

Voortplanting

De paringen vinden plaats tijdens de zomermaanden van Noord India. Een vrouwtje legt 8 -19 eclipse vormige eieren. In tegenstelling tot veel andere schildpadden legt het vrouwtje haar eieren onder water.

Bedreiging

De Diadeemschildpad wordt bedreigd omdat ze worden gevangen voor hun vlees. Door onder andere de verbouwing van draslanden worden ze steeds minder gezien op plekken waar ze voorheen rijkelijk voorkwamen.

Kaart