Moorse beekschildpad

Moorse beekschildpad
Moerasschildpad
 • Moorse beekschildpad
 • Nederlandse naam
 • Mediterranian Turtle
 • Engelse naam
 • Beschreven door
  Schweigger 1812
 • Groote
  Gemiddelde groote man18 cm
  Gemiddelde groote vrouw18 cm
  Gemiddelde leeftijd30 jr

Omschrijving

De maximale carapaxlengte is ongeveer 16 centimeter, mannetjes blijven kleiner dan vrouwtjes. Het schild is vrij plat van vorm en heeft een flauwe lengtekiel op het midden. Zowel volwassen als juveniele exemplaren hebben op het schild geen tekeningen of vlekpatronen, wel zijn enkele fijne, geelgroene lijnen op de zijkant van de nek aanwezig, die bij oudere dieren vervagen. Juvenielen hebben naast de kiel in het midden twee lengtekielen op iedere zijde van het schild. De Moorse beekschildpad lijkt enigszins op de Kaspische beekschildpad (Mauremys caspica), en wordt ook weleens zo genoemd. De verspreidingsgebieden overlappen elkaar echter niet zodat in het veld de determinatie niet zo moeilijk is.

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door August Friedrich Schweigger in 1812. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Emys leprosa gebruikt. In de Nederlandse taal wordt de schildpad ook wel Moorse beekschildpad genoemd en ook de naam melaatse zoetwaterschildpad wordt wel gebruikt. Deze laatste naam is een vertaling van de soortnaam leprosa, wat lepra-achtig betekent. Deze naam slaat op het feit dat de schildpad vaak algengroei op het schild heeft waarbij de algen tussen de schildplaten doordringen. Bij het vervellen laten niet alle delen van de schildplaat los zodat het schild een bulterig uiterlijk krijgt. Dit doet enigszins denken aan de ziekte lepra bij de mens waarbij het lichaam misvorm raakt. Bij de Moorse beekschildpad is echter geen sprake van een ziekte.

Voortplaning

In een warm klimaat worden 2 tot 3 legsels afgezet in de maanden mei en juli. De Noord-Afrikaanse variant leggen tot 9 eieren en de Zuid Europese leggen tot 13 eieren per legsel. De eieren zijn gemiddeld 28 – 38 x 16 – 21 mm.

De eieren worden in de avond afgezet. Het vrouwtje heeft hier 30 tot 90 minuten voor nodig. Ze graaft een gat van 6 cm en 10 cm in diameter. De incubatie tijd is afhankelijk van de temperatuur tussen de 56 – 108 dagen.

Habitat

De Moorse beekschildpad is zowel overdag als in de avond actief. Overdag zullen ze veelvuldig zonnen aan de rand van het water op de stenen. Ze zijn er schichtig en verdwijnen bij het minste of gerinste in het water. Daardoor zijn ze in de natuur moeilijk te vinden. In de avond uren zijn ze te vinden op de bodem van het water op zoek naar eten of aan het slapen.

Kaart

Foto's Moorse beekschildpad

 • Mauremys leprosa uit Catalonia, Spanje - Chrysemys - schildpadden

  Mauremys leprosa uit Catalonia, Spanje