Chinese driekielschildpad

Chinemys reevesii - Chinese driekielschildpad
Moerasschildpad
 • Chinese driekielschildpad
 • Nederlandse naam
 • Chinese Three-keeled Pond Turtle
 • Engelse naam
 • Beschreven door
  Gray, 1831
 • Groote
  Gemiddelde groote man15 cm
  Gemiddelde groote vrouw20 cm
  Gemiddelde leeftijd40 jr

De Chinese driekiel heeft zijn naam te danken aan de drie kielen die over het rugschild lopen.

Kenmerken Chinese driekiel

Het rugschild is groenbruin tot donkerbruin gekleurd. Over het rugschild lopen in de lengte drie kielen. De buitenste kielen zijn zijdelings afgevlakt. Het buikschild donker gekleurd. Op de kop is met lichte lijnen een krullen tekening te zien. Op de zijkanten van de nek lopen strepen die overlopen in stippen. Oudere mannetjes kunnen vrijwel geheel zwart worden.

Voeding Chinese driekiel

Chinese driekielen eten van alles maar zijn in principe carnivoren. Gebruik als basis (geweekte) kattebrokjes. Zeker als je ze weekt kan je dan ook nog heel handig kalk of vitaminen preparaten toevoegen. Wissel daarnaast veel af met ander voedsel zoals: hart, meelwormen, vis, garnalen, mosselen, wormen, banaan, kiwi, appel, peer, tomaat, zeeschuim, gedroogd schildpadden voer

Habitat Chinese driekiel

De Chinese driekielschildpad komt oorspronkelijk voor in grote delen van China, Korea, Taiwan en Japan. Daar komt het dier in een veelheid van biotopen voor zoals stilstaande en langzaam stromende wateren, moerassen, sloten en rijstvelden. De dagactieve dieren hebben een voorkeur voor begroeide ondiepe wateren met vlakke oevers.

Geslachtsonderscheid Chinese driekiel

Volwassen mannetjes herkent men aan de langere staart dan bij wijfjes en aan het iets holle buikschild.

Voortplanting Chinese driekiel

Vrouwtjes leggen hun eieren in vochting zand of modder. Meestal legt ze 2 of 3 eieren per keer. De eieren kunnen au-bain marie worden uitgebroed op een temperatuur tussen de 25,5 en 29,5 graden. De broedtijd is ongeveer 80 dagen.

Kaart