Oostelijke hiërogliefensierschildpad

Eastern River Cooter - Hieroglyphen siersschildpad
Moerasschildpad
 • Oostelijke hiërogliefensierschildpad
 • Nederlandse naam
 • Eastern River Cooter
 • Engelse naam
 • Beschreven door
  Le Conte, 1830
 • Groote
  Gemiddelde groote man20 cm
  Gemiddelde groote vrouw38 cm
  Gemiddelde leeftijd44 jr

De Oostelijke hiërogliefensiersschildpad komt afentoe in de winkels voor net als de veel bekendere geelbuik en geelwangschildpadden maar kunnen wel groter worden.

Omschrijving

De Oostelijke hiërogliefensiersschildpad heeft een matig gewelfd groenbruine rugschild dat ovaal is gevormd. Het rugschild is versierd met geeloranje tekeningen. Afhankelijk van hun leefgebied is hun rugschild meer of minder gewelfd. Dit heeft te maken met de waterstroming in de diverse gebieden. In gebieden met een sterkere waterstroom zijn de rugschilden minder gewelfd.

Het buikpantser is geel van kleur en de onderkant van de randschilden hebben donkere ringen. Kop, hals en poten zijn met gele en zwarte strepen versierd.

Voortplanting

Een vrouwlijke Oostelijke hierogliefensierschildpad is met 6 jaar geslachtsrijp terwijl dit voor een man met 13 jaar is. Jaar worden er gemiddeld 2,3 nesten per volwassen vrouw gelegd. Elk nest kan 10 tot 20 eieren bevatten. De periode tussen het leggen van een nest ligt tussen de 2 en 12 maanden. De eieren hebben gemiddeld een diameter van 4 cm. Deze grote is wel afhankelijk van de grote van de vrouwlijke schildpad. Draagtijd kan wel 10 weken zijn.

De eieren worden begraven in hoger gelegen zandere ondergrond. Ik koudere regionen kunnen de babyschildpadden in het ei overwinteren.

Kaart