Hiëroglyfensierschildpad

Moerasschildpad
 • Hiëroglyfensierschildpad
 • Nederlandse naam
 • River cooter
 • Engelse naam
 • Beschreven door
  LeConte, 1830
 • Groote
  Gemiddelde groote man25 cm
  Gemiddelde groote vrouw38 cm
  Gemiddelde leeftijd50 jr

Omschrijving

De Pseudemys concinna heeft een bruin tot donkerbruin rugschild. Op de kop zitten ongeveer tien dunne, afstekende witte tot gele lijnen die tot onder het schild lopen. De poten zijn donkergroen en hebben eveneens deze tekening. Het schild is vrij plat met een verhoging in het midden waardoor de kop en poten kunnen volledig worden teruggetrokken.

Deze soort wordt vrij groot. De mannetjes worden maximaal 30 centimeter, de vrouwtjes worden groter en kunnen een lengte tot 43 cm bereiken.

Voortplanting

De Hiëroglyfensierschildpadden hebben een vergelijkbaar voortplantingsrituaal als de roodwangschildpad. De mannen zijn kleiner dan de vrouwen. De lange nagels van de mannen gebruiken ze in het baltsritueel naar de vrouwen toe. De vrouwen negeren de mannen meestal. De man ruikt aan de staart zoekend naar het juiste feromoon. Als hij weet dat het een vrouw is, zwemt hij boven haar. Hij fribeert met zijn lange nagels langs de kop van de vrouw. Het schijnt dat vrouwen dit ook wel eens doen om paring te initieeren. Indien de vrouw willig is, zakt ze naar de bodem van de rivier en laat de man toe te paren.

Het paren gebeurt meestal in het begin van de lente.

Enkele weken na de paring zal de vrouw op het land gaan opzoek naar een geschikte plek voor een nest. De nestplek is zanderig tot maximaal 30 meter van de rivierkant. Een vrouw legt gemiddeld tussen de 12 en 20 eieren per keer. Het nest wordt met de achterpoten uitgegraven. Het duurt gemiddeld 45 tot 56 dagen voordat de eieren uitkomen. De jongen verblijven hun eerste winter meestal bij het nest. De jongen hebben gemiddeld een doorsnee van 4 cm en zijn groen met duidelijke gele strepen.

Kaart