Sieraardschildpad

Rhinoclemmys pulcherrima - sieraardschildpad - chrysemys schildpadinformatie
Moerasschildpad
 • Sieraardschildpad
 • Nederlandse naam
 • Painted wood turtle
 • Engelse naam
 • Beschreven door
  Gray, 1855
 • Groote
  Gemiddelde groote man18 cm
  Gemiddelde groote vrouw20 cm
  Gemiddelde leeftijd25 jr

Er zijn 8 soorten en enkele ondersoorten sieraardschildpadden in het geslacht Rhinoclemmys. Er zijn 4 ondersoorten in Rhinoclemmys pulcherrima manni, Rhinoclemmys pulcherrima incisa, Rhinoclemmys pulcherrima rogerbarbouri en Rhinoclemmys pulcherrima pulcherrima. Het zijn allemaal middelgrote schildpadden.

Ze leven in de westkust van Mexico en verspreid over Latijns Amerika van Zuid Sonara tot aan Costa Rica. De Rhinoclemmys pulcherrima manni leeft voornamelijk in het meest zuidelijke gedeelte van het leefgebied en is de meest kleurrijke ondersoort. De Noordelijke dieren zijn meestal wat minder bol en breder. De Zuidelijke dieren zijn wat smaller en hebben een meer boller schild.

Het is niet altijd makkelijk om de verschillende ondersoorten goed te onderscheiden. In de natuur kruisen ze ook wel eens waardoor niet alle dieren zuiver zijn.

Ook bij het importeren worden vaak fouten gemaakt. Vooral de Rhinoclemmys pulcherrima incisa en Rhinoclemmys pulcherrima rogerbarbouri worden vaak door elkaar gehaald.

Algemene omschrijving

Op de kop is een patroon waarneembaar met 1 of 2 oranje lijnen. Deze beginnen ter hoogte van de neus en worden breder over het oog en lopen bij sommige ondersoorten door tot in de nek. Op de punt van de neus is er meestal een donkere vlek.

De poten hebben grove schubben. Ze hebben geen goed ontwikkelde zwemvliezen maar wel scherpe nagels. Het rugschild is ruw en heeft soms een zogenaam 'pauweoog' patroon aan de zijkant ter hoogte van de ribben.

De mannen zijn over het algemeen kleiner en minder bol dan vrouwen. Ze hebben een holler buikschuild, langere nagels en een dikkere staart. De cloaca bevindt zich nog onder het rugschild.

De naam pulcherrima is afgeleid van de zuid-amerikaanse term pulcher welke prachtig betekend. Hiermee wordt bij dit soort op de kop en rugschild tekeningen gedoeld.

Voeding rhinoclemmys pulcherrimma

Hun dient dient ongeveer 50% uit bladgroenten, 30% proteine en 20% uit fruit te bestaan. Dit dient gevarieerd te worden gegeven. Ze dienen ook 2 keer per week extra calcium te krijgen. In tegenstelling tot de moerasschildpadden hoeven zij niet in het water te eten om hun het eten te kunnen doorslikken.

Voortplanting rhinoclemmys pulcherrimma

Tijdens het paren beweegt de man zijn hoofd op-en-neer en volgt vrouwtje waarbij hij met zijn neus haar staart en schild aanraakt. Als de vrouw ook wil paren gaan ze neus-aan-neus met hun hoofd op-en-neer.

Vrouwtjes leggen 3 - 5 eieren per keer. Bij lage temperaturen kunnen de eieren in een soort van slaapstand gaan. Als de temperatuur weer normaal wordt, ontwikkelen ze verder.

Kaart

Foto's Sieraardschildpad

 • Rhinoclemmys pulcherimma incisa man boven en vrouw onder - Chrysemys - schildpadden

  Rhinoclemmys pulcherimma incisa man boven en vrouw onder

 • Rhinoclemmys pulcherimma incisa - Chrysemys - schildpadden

  Rhinoclemmys pulcherimma incisa

 • Rhinoclemmys pulcherimma incisa - Chrysemys - schildpadden

  Rhinoclemmys pulcherimma incisa

 • Rhinoclemmys pulcherimma - Chrysemys - schildpadden

  Rhinoclemmys pulcherimma

 • Rhinoclemmys pulcherimma manni - Chrysemys - schildpadden

  Rhinoclemmys pulcherimma manni

 • Rhinoclemmys pulcherimma man - Chrysemys - schildpadden

  Rhinoclemmys pulcherimma man

 • Rhinoclemmys pulcherimma - Chrysemys - schildpadden

  Rhinoclemmys pulcherimma

 • Rhinoclemmys pulcherimma vrouw - Chrysemys - schildpadden

  Rhinoclemmys pulcherimma vrouw

 • - Chrysemys - schildpadden