Griekse landschildpad

Landschildpad
 • Griekse landschildpad
 • Nederlandse naam
 • Herman's tortoise
 • Engelse naam
 • Beschreven door
  Gmelin, 1789
 • Groote
  Gemiddelde groote man145 cm
  Gemiddelde groote vrouw17 cm
  Gemiddelde leeftijd80 jr

De kop

De kop relatief smal en langwerpig en geel/goud achtig van kleur. Dat is dan ook de basiskleur van dit soort.

Aan beide kanten van de kop net schijn onder het oog zit een gele vlek. Deze vlek is duidelijk waarneembaar. Vooral als de basiskleur van de Testudo hermanni hermanni wat donkerder is. Bij juvenielen is deze vaak nog duidelijker te waarnemen en bij oudere dieren kan deze iets vervagen. Bij bepaalde localiteiten is de vlek meer prominent aanwezig.

Rugschild

De Testudo hermanni hermanni kan een schildlengte krijgen van 15 tot 19 centimeter. Van de bovenkant gezien is het schild rond of ovaal. Aan de kant van de kop is er een kleine opstaande rand.Op de bovenkant van het schild zitten 5 schildplaten (vertebralia). Het hoogste punt is meestel bij het 2e en 3e vertebralia. De eerste vertebralia is meestal geheel zwart. De laatste vertebralia heeft meestal een kenmerkende tekening van een paddestoel of sleutelgat. Dit kan verschillen per localiteit maar is wel toekenpaar aan dit soort.

Hier omheen zitten de costalia platen. De gele vlek kan soms groter zijn dan het zwarte gedeelte. Bij oudere dieren kan de gele kleur vervagen.

De marginale rand verschilt bij de man en de vrouw maar kan ook per localiteit verschillen.

Buikschild

Het buikschild bevat geen scharnieren. Het buikschild heeft dezelfde basiskleur als de de rest en er lopen 2 duidelijke zwarte banden aan weerzijde.

Een volwassen Testudo hermanni hermanni kan wel tot 3 Kg wegen.

Leefgebied

De testudo hermanni hermanni wonen in droge steenachtige gebieden met dichtbegroeide lage vegetatie. Er zullen ook veel droge zonplekken zijn waar de grond goed warm en droog is. Deze gebieden hebben vaak ook een hoog calcium gehalte. Sommige localiteiten leven ook in meer bosachtige gebieden en wat gematigder gebieden in de buurt van een stroompje.

Net als vele andere soorten worden ze vaak extra actief na een regenbui.

Kaart