Letter sierschildpad

Moerasschildpad
 • Letter sierschildpad
 • Nederlandse naam
 • Pond slider
 • Engelse naam
 • Beschreven door
  Schoepff, 1792
 • Groote
  Gemiddelde groote man22 cm
  Gemiddelde groote vrouw22 cm
  Gemiddelde leeftijd25 jr

De soort op zich is niet zo bekend, maar een aantal ondersoorten is zeer populair in de dierenhandel. Ze zijn daardoor over een groot aantal delen van de wereld verspreid omdat veel exemplaren in de natuur zijn gedumpt of ontsnapt. Zelfs in Nederland en Belgiƫ komen populaties voor, maar dit betreft uitgezette dieren die zich in koelere streken wel kunnen handhaven, maar zich hier niet voortplanten. Het betreft voornamelijk de roodwangschildpad, de geelwangschildpad en de geelbuikschildpad, zie voor de wetenschappelijke namen onderstaande lijst. Het geslacht Trachemys behoorde vroeger tot het geslacht van de roodbuikschildpadden Pseudemys, waardoor de oude naam in de literatuur veel wordt gebruikt.

De lettersierschildpad is een zeer succesvolle soort die vrijwel overal in Noord- en Zuid-Amerika voorkomt. In het grootste deel van het areaal is de soort echter uitgezet en komt van nature niet voor.

Kenmerken ondersoorten

De geelwang lijkt heel sterk op de geelbuikschildpad. De geelwangschildpad heeft twee horizontale gele strepen evenwijdig van elkaar op de zijkant van de kop, en een buik met vele donkerbruine vlekken. De geelbuikschildpad is te herkennen door de "S" vormige, gele streep op de zijkant van de kop, en de buik heeft meestal geen tot enkele vlekken.

Bij 'pure', niet-gekruiste exemplaren zijn deze vaak goed te zien, maar kruisingen hebben vaak kenmerken van beide ondersoorten en zijn moeilijk te onderscheiden. In de Nederlandse en Vlaamse reptielenwereld worden er overwegend veel kruisingen tussen deze 2 soorten ontdekt, dit omdat de 2 soorten veel met elkaar zijn gemixt.

Kaart