Soorten schildpadden

Schildpadden vallen in de orde van de reptielen. Alle schildpadden zijn te herkennen door hun stevige en vaak bolvormige schild. Globaal worden de schildpadden in drie soorten onderverdeeld. Landschildpadden, moerasschildpadden en waterschildpadden.

Er zijn ongeveer 340 verschillende soorten schildpadden, verdeeld over 14 families. Schildpadden komen over de hele wereld voor in uiteenlopende biotopen, zoals bossen, graslanden, moerassen en zee├źn. Tientallen soorten zijn ernstig bedreigd door menselijke activiteiten. De belangrijkste bedreigingen zijn het vernietigen van de habitat en het verzamelen van wilde schildpadden voor consumptie of de dierenhandel.

Schildpadden hebben naast een groot en stevig schild een eivormige, duidelijk te onderscheiden kop en altijd vier poten en een staart. Alle ledematen kunnen volledig in het schild worden teruggetrokken. De kop echter is niet altijd intrekbaar (zoals bij de Phrynops geoffroanus) en de schildpadden worden aan de hand van het vermogen om de kop terug te trekken zelfs in groepen verdeeld. Er zijn twee groepen; de halswenders en de halsbergers.

De poten hebben afhankelijk van de functie een aangepaste vorm, de water- en moerasschildpadden hebben duidelijke zwemvliezen. De meeste landschildapdden hebben stevige nagels om mee te graven. De staart heeft geen echte functie meer. Over het algemeen hebben de mannen een langere en dikkere staart dan de vrouwen.

Landschildpad

Landschildpadden leven voornamelijk op het land. Je kunt ze herkennen doordat ze geen zwemvliezen op de poten hebben. Meestal zijn ze omnivoor.


Lees meer over Landschildpadden

Moerasschildpad

Moerasschildpadden zijn meestal goede zwemmers maar zullen ook veelvuldig buiten het water genieten van de zon.


Lees meer over Moerasschildpadden

Waterschildpad

Waterschildpadden leven voornamelijk in het water. Zij zullen weinig tot niet zonnen en komen alleen aan land om eieren te leggen.


Lees meer over Waterschildpadden