Stappen voor het verkopen van een huis in Groningen
Het verkopen van een huis is een grote stap, zeker in de huidige overspannen woningmarkt. Groningen is een populaire studentenstad met veel vraag naar woningen. Tegelijkertijd zorgt de aardbevingsproblematiek voor onzekerheid op de woningmarkt. Er komen dus heel wat zaken kijken bij het verkopen van een huis in Groningen.
In dit artikel zetten we de belangrijkste stappen op een rij die je moet nemen bij de verkoop van je woning. We gaan in op de voorbereiding, de verkoop zelf en wat je daarna moet regelen. Ook beantwoorden we de meest gestelde vragen over het verkopen van een huis in Groningen.
Lees je goed in als je van plan bent je huis in Groningen te koop te zetten. Zo ben je goed voorbereid en verloopt het verkoopproces soepel. Veel succes met de verkoop van je woning!
Voorbereiding
1. Bepaal de vraagprijs
Het bepalen van de vraagprijs is een belangrijke eerste stap. Laat hiervoor een taxatie uitvoeren door een onafhankelijke makelaar. Zo krijg je zicht op de marktwaarde van je huis. Ga niet te hoog zitten met je vraagprijs, dan schrik je potentiële kopers af. Tegelijkertijd wil je niet te laag beginnen, dan loop je geld mis.
- Laat een taxatie uitvoeren door een makelaar
- Bepaal op basis van de taxatie de vraagprijs
- Ga niet te hoog of te laag zitten
2. Zet je huis in de verkoop
Als je de vraagprijs hebt bepaald, is het tijd om je huis in de verkoop te zetten. Dit kun je als particulier doen, maar de meeste verkopers schakelen een makelaar in. Een makelaar heeft de kennis en ervaring om je huis op de juiste manier aan te bieden aan potentiële kopers.
- Kies een makelaar
- Laat professionele foto’s maken
- Plaats advertenties op woningwebsites
Voordelen makelaar | Nadelen makelaar |
---|---|
Kennis van de woningmarkt | Kosten makelaar |
Ervaring met verkoopproces | – |
Breed netwerk van kopers | – |
3. Bereid de bezichtiging voor
Als je huis te koop staat, is de volgende stap het regelen van bezichtigingen. Zorg dat je huis er piekfijn uitziet om potentiële kopers te interesseren. Haal rommel weg, doe een grondige schoonmaakbeurt en zorg voor een opgeruimde inboedel. Verwijder ook geurmakers zoals asbakken en kattentoiletbakken. Eerste indrukken zijn cruciaal bij het verkopen van een huis.
- Ruim rommel en rotzooi op
- Haal persoonlijke spullen weg
- Poets je huis grondig
- Zorg voor een neutrale geur
Tijdens de verkoop
4. Houd bezichtigingen
Als de bezichtigingen van start gaan is het zaak om potentiële kopers te overtuigen. Zorg dat je zelf of de makelaar aanwezig is om vragen te beantwoorden over je huis. Geef kopers de tijd en ruimte om rustig rond te kijken. Ook al voelt het spannend, probeer ontspannen over te komen tijdens de bezichtiging.
- Wees zelf aanwezig of regel een makelaar
- Geef kopers de ruimte
- Beantwoord vragen geduldig
- Blijf ontspannen
5. Beoordeel de biedingen
Hopelijk leidt de bezichtiging tot één of meer concrete biedingen. Beoordeel deze zorgvuldig en ga niet over één nacht ijs. Het is verstandig om meerdere potentiële kopers een bod te laten uitbrengen, zodat je kunt onderhandelen over de prijs. Ga na hoe realistisch de bieding is en of er voorbehouden aan vastzitten.
- Wacht tot je meerdere biedingen hebt
- Beoordeel hoe reëel de biedingen zijn
- Let op voorbehouden
- Onderhandel zo nodig
6. Accepteer een bod
Zodra je tevreden bent met een bod, kun je deze accepteren. Let er hierbij op dat je geen bindende afspraken maakt voordat de wettelijke bedenktijd is verstreken. Bevestig mondelinge afspraken altijd schriftelijk. Stel ook een ontbindende voorwaarde voor de financiering, zodat de koper zich kan terugtrekken als die geen hypotheek krijgt.
- Accepteer een bod mondeling
- Bevestig afspraken schriftelijk
- Voeg ontbindende voorwaarden toe
- Wacht de bedenktijd af
Na de verkoop
7. Regelen van de overdracht
Na het verstrijken van de bedenktijd en afronden van de financiering moet de overdracht bij de notaris geregeld worden. Maak hiervoor een afspraak en zorg dat je alle benodigde documenten compleet hebt. Denk aan het eigendomsbewijs, eventuele verbouwingsvergunningen, garantiebewijzen en een opgave van de meterstanden. De notaris regelt de overschrijving van het huis op naam van de koper.
- Maak een afspraak bij de notaris
- Verzamel benodigde documenten
- Noteer meterstanden
- Notaris regelt overdracht
8. Regel de oplevering
Spreek met de koper een exacte datum voor de oplevering af. Zorg dat je huis leeg en schoon is op die datum. Overhandig alle sleutels en code van de alarminstallatie aan de nieuwe eigenaar. Loop met de koper door het huis en bespreek de meterstanden. Na de oplevering ontvang je de koopsom en draag je alle verantwoordelijkheid voor het huis over.
- Spreek opleverdatum af
- Lever het huis leeg en schoon op
- Overhandig sleutels en documenten
- Loop het huis door met koper
- Ontvang de koopsom
9. Administratie afronden
Als laatste stap moet je de administratie rondom de verkoop afronden. Geef de verhuizing door aan instanties en abonnementen. Denk aan je werkgever, energieleverancier, verzekeraar en je gemeente. Zeg lidmaatschappen en abonnementen op. Registreer ook je nieuwe adresgegevens als je verhuist. Gefeliciteerd, de verkoop van je huis in Groningen is geslaagd!
- Meld verhuizing bij instanties
- Zeg lidmaatschappen op
- Registreer adreswijziging
- Je huis is verkocht!
Veelgestelde vragen
Moet ik een makelaar inschakelen als ik mijn huis wil verkopen?
Nee, je bent niet verplicht om een makelaar in te schakelen. Je kunt je huis ook als particulier verkopen. Een makelaar heeft wel veel kennis en ervaring met het verkoopproces, dus kan je veel rompslomp uit handen nemen.
Wanneer heb ik als verkoper bedenktijd?
Als particuliere verkoper heb je wettelijk drie dagen bedenktijd nadat de koopovereenkomst is getekend. Binnen deze tijd kun je als verkoper nog afzien van de verkoop. Voor de koper geldt een bedenktijd van drie dagen nadat hij de koopakte heeft ontvangen.
Wat doet de notaris bij de overdracht van mijn huis?
De notaris controleert of de koopakte correct is, identiteit van koper en verkoper, of het huis hypotheekvrij is, en regelt de eigendomsoverdracht. Ook wordt de koopsom door de notaris ontvangen en afgehandeld.
Wanneer moet ik de laatste hypotheekbetaling doen?
Je moet de hypotheek aflossen op de dag dat de overdracht bij de notaris plaatsvindt. De notaris verzorgt de aflossing van je hypotheek uit de verkoopopbrengst.
Wat moet ik regelen voor de oplevering?
Zorg dat je huis helemaal leeg en schoon is. Maak het zo bezemschoon mogelijk voor de nieuwe bewoners. Zorg dat alle sleutels aanwezig zijn en overhandig handleidingen en garantiebewijzen.
Hoe wordt de meterstand opgenomen bij verkoop?
Op de dag van oplevering moeten de meterstanden gezamenlijk met koper en verkoper worden opgenomen en schriftelijk vastgelegd. Dit geldt voor gas, water en elektriciteit.
Wanneer ontvang ik de verkoopopbrengst van mijn huis?
Op de dag van de overdracht bij de notaris ontvang je als verkoper de opbrengst van de woningverkoop, na aftrek van hypotheek, courtage en notariskosten. Het geld wordt door de notaris overgemaakt.
Conclusie
Het verkopen van een huis is een omvangrijk proces waar veel bij komt kijken. Met deze stappen ben je goed voorbereid om je huis in Groningen succesvol te verkopen. Neem de tijd voor de voorbereiding en wees flexibel tijdens de verkoopfase. Schakel eventueel een deskundige makelaar in. Zorg voor heldere afspraken met de koper en regel de overdracht en oplevering zorgvuldig. Dan staat niets een vlotte verhuizing voor jezelf en de nieuwe bewoners in de weg. Heel veel succes met de verkoop van je woning!