Trigger-point therapie kan een effectieve herstelmethode zijn

Trigger-point therapie kan een effectieve herstelmethode zijn

Trigger-point therapie is een behandelmethode die gebruikmaakt van druk op specifieke plekken in spieren, pezen en bindweefsel om pijn te verlichten. Deze techniek kan effectief zijn voor veel verschillende soorten pijn, met name chronische pijn en spierpijn.

Trigger-point therapie is gebaseerd op het idee dat er knopen van verkrampt weefsel kunnen ontstaan in spieren en pezen. Deze worden trigger points genoemd. Wanneer druk wordt uitgeoefend op deze trigger points, kunnen ze pijn veroorzaken die uitstraalt naar andere delen van het lichaam.

Door druk uit te oefenen op deze trigger points, kan de therapeut de knopen losmaken en zo de pijn verlichten. Trigger-point therapie kan helpen bij verschillende soorten pijn, zoals nekpijn, rugpijn, schouderpijn, hoofdpijn en zelfs artrose.

Voordelen van trigger-point therapie

Trigger-point therapie heeft een aantal voordelen. Ten eerste is het een niet-invasieve behandeling zonder significante bijwerkingen. Het gebruikt alleen druk van de handen van de therapeut.

Ten tweede kan het effectief zijn voor zowel acute als chronische pijn. Het kan vaak verlichting bieden waar andere behandelingen tekortschieten.

Ten derde kan het helpen de oorzaak van de pijn aan te pakken, in plaats van alleen de symptomen te behandelen. Door de trigger points te deactiveren, lost het de onderliggende spierspanning op die pijn veroorzaakt.

Technieken bij trigger-point therapie

Er zijn verschillende specifieke technieken die een trigger-point therapeut kan gebruiken:

 • Directe druk op de trigger point met vingers of handen
 • Strijken over de spier in de richting van de vezels
 • Kneden van de spier tussen duim en vingers
 • Stretching van de spier door deze voorzichtig te rekken

De therapeut zal de techniek kiezen op basis van de locatie van de trigger point en het comfortniveau van de patiënt. Soms worden ook hulpmiddelen zoals een tennisbal gebruikt om druk uit te oefenen.

Effectiviteit van trigger-point therapie

Uit verschillende studies is gebleken dat trigger-point therapie effectief kan zijn voor verschillende vormen van pijn.

Zo toonde een review uit 2018 aan dat trigger-point therapie de pijn vermindert bij mensen met chronische nekpijn. Ook verbetert het de beweeglijkheid en vermindert het de stijfheid.

Andere studies hebben aangetoond dat trigger-point therapie rugpijn, schouderpijn, tennisarm en hoofdpijn kan verlichten. De resultaten zijn vaak vergelijkbaar met andere behandelingen zoals massage, acupunctuur en fysiotherapie.

Trigger-point therapie lijkt het meest effectief voor myofasciale pijn, die wordt veroorzaakt door trigger points in spieren en pezen. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van chronische pijn.

Wanneer trigger-point therapie overwegen

Mensen met de volgende klachten kunnen baat hebben bij trigger-point therapie:

 • Chronische spierpijn of stijfheid
 • Pijn die uitstraalt vanuit de spieren
 • Beperkte beweeglijkheid
 • Pijnlijke knopen of verhardingen in de spieren
 • Nekpijn, rugpijn, schouderpijn
 • Hoofdpijn van spanning
 • Blessures door herhaling van bewegingen

Het is raadzaam om eerst met een arts te overleggen voordat trigger-point therapie wordt gestart, om andere medische oorzaken van de pijn uit te sluiten.

Veelgestelde vragen

Doet trigger-point therapie pijn?

Trigger-point therapie kan in het begin wel gevoelig of pijnlijk zijn, wanneer de trigger points behandeld worden. Dit zou echter van korte duur moeten zijn. Als de pijn aanhoudt of erger wordt, moet dit worden gemeld aan de therapeut.

Hoe lang duurt een sessie trigger-point therapie?

Een sessie trigger-point therapie duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten. De tijd hangt af van het aantal trigger points dat behandeld moet worden en het reactievermogen van de spieren.

Hoe vaak is trigger-point therapie nodig?

Voor chronische pijn zijn meestal meerdere sessies nodig, idealiter 1 tot 2 keer per week. Acute pijn verbetert soms al na 1 of 2 behandelingen. De therapeut kan een schema opstellen op basis van uw specifieke situatie.

Zijn er risico’s of bijwerkingen?

Trigger-point therapie heeft meestal geen significante risico’s of bijwerkingen. Soms kan er spierpijn of -stijfheid optreden na de behandeling. Extreem zeldzaam zijn allergische reacties of blauwe plekken. Overleg vooraf met een arts bij gezondheidsproblemen.

Wanneer werkt trigger-point therapie niet?

Trigger-point therapie is niet effectief bij alle vormen van pijn. Het werkt het beste bij myofasciale pijn. Andere oorzaken van pijn, zoals gewrichtsslijtage, zenuwpijn of een breuk, zullen waarschijnlijk niet verbeteren met deze therapie.

Conclusie

Trigger-point therapie kan een waardevolle behandeling zijn als onderdeel van een pijnbehandelplan. Het is een niet-invasieve manier om chronische spierpijn en myofasciale pijn te verlichten. Studies hebben aangetoond dat het effectief kan zijn bij pijn in de nek, rug, schouders en meer.

Het is belangrijk om trigger-point therapie uit te voeren door een gekwalificeerde therapeut. Meerdere sessies zijn vaak nodig voor chronische pijn. Overleg altijd eerst met een arts om andere oorzaken van uw pijn uit te sluiten.

Voor veel mensen kan trigger-point therapie een waardevolle aanvulling zijn op andere pijnbehandelingen, om de onderliggende spierspanning aan te pakken en zo tot meer verlichting te komen.

Dit vind je misschien ook leuk...