Eendenkroos (Lemna) is een geslacht van vrij op het water drijvende waterplanten uit de familie Lemnaceae of, tegenwoordig, Araceae. Deze planten komen vooral voor in stilstaande of traagstromende waters in gematigde en tropische gebieden.
Het rugschild van de Graptemys pseudographica is olijf, bruin of zwart gekleurd met donkere vlekken omringd door gele lijnen.
De mississipi landkaartschildpad is samen met de ‘gewone’ zaagrugschildpad een ondersoort van de Graptemys pseudogeographica.
De picta belli met de fel rode buiken heeft het grootste leefgebied dat zowel de noordelijk staten van Amerika bestrijkt en een deel van Canada
De chrysemys picta dorsalis wordt gekenmerkt door de rode streep die in het verlengde van het rugschild loopt.
De midland sierschildpad heeft een symmetrisch buikschild met een donkere schaduw die kan variëren in grote.
De Graptemys pseudogeographica pseudogeographica (Onechte landkaartschildpad) zijn te herkennen aan de L vorm achter de ogen. Ze worden tot 27 cm groot.
De Europese moerasschildpad (Emys orbicularis) heeft onopvallende donkere kleuren heeft met karakteristieke gelige vlekjes op het schild en de huid.
De Emys orbicularis galloitalica is een van de 13 ondersoorten van de Europese moerasschildpad en wordt geplaatst in de Galloitalica groep.
De Emys orbicularis hellenica is een van de 13 ondersoorten van de Europese moerasschildpad (Emys orbicularis) en wordt geplaatst in de hellenica groep.
De geelbuikschildpad is te herkennen aan de twee horizontale dunne gele strepen evenwijdig van elkaar op de zijkant van het hoofd.
De lettersierschildpad komt vrijwel overal in Noord- en Zuid-Amerika voor. In veel gebieden komen ze niet van nature voor maar zijn ze uitgezet.
Hun buikschild is gelig van kleur en er zitten zwarte vlekken op. De mannetjes kun je herkennen aan hun langere nagels dikkere staart
Bij de chrysemys picta picta zijn gaan de naden van de hoornschilden in elkaar over en vormen een soort rooster. De schildkleur is donker tot zwart.
Emys orbicularis capolongoi ook wel de Sardinie moerasschildpad is van het eiland Sardinië.
Mauremys leprosa saharica
Mauremys leprosa leprosa
De Balkanbeekschildpad (Mauremys rivulata) is een middelgrote moerasschildpad welke in diverse habitats woont. Ze wonen in de warme mediterrane klimaat.
Agrionemys horsfieldii kazakhstanica
De agrionemys horsfieldii rustamovi leeft in een minder extreem (koeler) klimaat dan de meeste andere ondersoorten. Ze zijn actief van mei tot oktober.
De druppelschildpad is een schildpad met een maximale lengte van 12,5 centimeter. Het rugschild is rond en egaal zwart gekleurd met kleine witte stippen.
Hun buikschild is gelig van kleur en er zitten zwarte vlekken op. De mannetjes kun je herkennen aan hun langere nagels dikkere staart
De Alabama red-bellied cooter (Pseudemys alabamensis) is een van de zeven soorten van de cooters. Ze staan bekend om hun rode buikschild.
De Pseudemys concinna heeft een bruin tot donkerbruin rugschild. Op de kop zitten ongeveer tien dunne, afstekende witte tot gele lijnen.
Oostelijke hiërogliefensierschildpad (Pseudemys concinna concinna) heeft een matig geweld groenbruin rugschild met geeloranje tekeningen.
Pseudemys concinna floridana
Pseudemys concinna suwanniensis
Pseudemys rubriventris
Pseudemys texana komt alleen voor in de staat Texas (VS). Hun habitat bestaat uit rivieren, moerassen en andere grotere oppervlaktewateren.
Chelydra rossignonii
Chelydra acutirostris
Trachemys decussata is endemisch in Cuba, en komt naast het grote hoofdeiland ook voor op het zuidelijke eiland Isla de la Juventud.
Trachemys gaigeae
Het rugschild van de Graptemys barbouri valt op door de stekelachtige, zwarte kiel op het midden. De schildkleur is bruin tot groen, met vage ovale lichtere vlekken op hoornplaten van de zijkanten en de schildrand.
De Glyptemys insculpta heeft een bruin tot grijs schild, zonder tekening of patronen. Het schild is enigszins bol en bij soms is de huid roodachtig
De huid van de kop en poten van de Mauremys mutica is grijs tot groen van kleur aan de bovenzijde, maar geelachtig aan de onderzijde.